De milieu bewuste eco bril is in opkomst

de eco of milieu bewuste bril is in opkomst

Met de komst van nieuwe inzichten en technieken is men in staat om tegenwoordig eco verantwoorde brillen te maken. Met het milieu bewustzijn in het vizier worden vanaf de tekentafel de nieuwste modellen ontwikkeld.

Van oudsher worden monturen gemaakt van kunststof (acetaat) en diverse soorten metalen, waarbij veel afval geproduceerd wordt.

Inmiddels zijn er bedrijven zoals Dick Moby die in staat zijn om brillen te produceren door het recyclen van dit afval, maar ook door het produceren van brillen van eco-materiaal.

Biologisch afbreekbare brillen

Ook is het al mogelijk om van biologisch afbreekbaar acetaat brillen te maken. Zou je deze brillen op een composthoop gooien, dan zijn de brillen al na 115 dagen tot compost verwerkt. Verstandiger is om de bril gewoon te dragen en er veel langer van te genieten.

Brillen van gerecycled kunststof

Bij de productie van kunststof brillen komt veel afval vrij. Dit komt doordat de monturen uit grote kunststof platen worden gefreesd. Het afval wat hierbij vrijkomt, wordt allemaal verzameld. Uit dit afval maakt men nieuw gerecycled kunststof, waarvan weer opnieuw brillen worden gemaakt.

Brillen van gerecycled metaal

Bij de productie van metalen brillen, maar ook bij de productie van scharnieren zijn er veel afvalproducten. Ook dit wordt verzameld en gerecycled zodat er nieuwe monturen en onderdelen van gemaakt kunnen worden.

Logisch

Eigenlijk is het heel logisch om al het afval van de productie te recyclen. Helaas is dit niet zo. Er zijn maar weinig producenten die echt hun afvalstroom zo hebben ingericht dat alles weer intern gerecycled kan worden.

Kwaliteit en design van eco brillen

De kwaliteit van ecologisch verantwoorde brillen doet niet onder aan die van standaard monturen zoals deze overal in de winkels verkocht worden. Wel is het vaak dat ecologisch verantwoorde brillen net iets meer design zijn. Dit komt doordat de mensen achter het gedachtegoed van ecologische brillen vaak ook jonge designers zijn die net iets anders in het vak staan dan anderen.