Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen is veel in het nieuws. Inmiddels is al 25% van de 13 jarigen bijziend en dit aantal is hard aan het groeien! En bij twintigers is het al de helft, terwijl dat 40 jaar geleden nog maar een kwart was.

Er wordt telkens meer geëist van onze ogen. Voorheen zag je bijziendheid vooral bij hoger opgeleiden en in hun jeugd veel gelezen hebben. Tegenwoordig komt het in alle lagen van de bevolking voor. En ligt het niet meer aan de opleiding maar aan het binnen zitten en veel kijken naar een beeldscherm.

Voor de jeugd wordt er nu aan de noodklok gehangen, voor de twintigers is het al te laat. Ben je de ouder van een kind, lees onderstaande dan ook goed door en laat je voorlichten.

Risico’s van bijziendheid

Bij een lichte bijziendheid is er nog een laag risico, maar de risico’s nemen toe als de bijziendheid erger wordt. Vandaar dat ingrijpen noodzakelijk is als er nog weinig aan de hand is.

Risico’s zijn onder andere:

Netvliesloslating: Door de groei van het oog, wordt de bijziendheid groter. Echter het netvlies groeit niet mee, maar wordt uitgerekt. Zie het als een ballon die opgeblazen wordt. Deze wordt telkens dunner. Dit netvlies kan loskomen van de oogbol en er kunnen gaten in het netvlies ontstaan. Deze zijn vaak onherstelbaar, waardoor het gezichtsvermogen afneemt en er zelfs blindheid kan ontstaan.

Staar: Er kan vertroebeling van de ooglens ontstaan, waardoor het gezichtsvermogen afneemt.

Glaucoom: Door een verhoogde oogdruk kan er onherstelbare schade aan de oogzenuw ontstaan.

Risicofactoren voor bijziendheid

Er zijn verschillende risicofactoren welke meespelen bij de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen.

Erfelijkheid: Bijziendheid is erfelijk. Heeft één of beide ouders bijziendheid dan neemt de kans toe dat het kind ook bijziend wordt. Hoe groter de bijziendheid is hoe meer risico er is. Heeft een familielid een netvliesloslating gehad, dan geeft dit een verhoogd risico van het kind.

Leefstijl: Kinderen zitten steeds meer binnen achter hun tablet/smartphone. Hierdoor neemt de kans op bijziendheid toe. Juist buitenspelen is goed voor kinderen, minimaal 2 uur per dag… zonder tablet/smartphone!

Ethniciteit: Op dit moment is bekend dat bijziendheid onder de Aziatische bevolking meer voorkomt.

Behandeling van bijziendheid

Er is inmiddels veel bekend over de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Ook zijn er verschillende behandelingen en therapieën voorhanden. Denk hierbij aan leefstijl advies, maar ook aan behandeling met oogdruppels. Tevens zijn er zeer goede resultaten met speciale contactlenzen, zowel met harde als zachte lenzen. Heel fijn aan de harde contactlenzen is dat deze ’s nachts gedragen worden als het kind in een veilige omgeving thuis is en dat de ouders in de buurt kunnen zijn als de lenzen in en uit moeten worden gedaan. Overdag kan dan zonder lenzen of bril scherp worden gekeken.

Vraag jouw oogzorgspecialist naar de mogelijkheden voor behandeling van bijziendheid bij jou kind.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.